top of page

GG Atelier

Since 1968

Biografia

Gani Gashi u lind më 27 shkurt 1944 në Mramur të Komunës së Prishtinës. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, ndërsa Shkollën Normale në Prishtinë në vitin 1963. Akademinë e Arteve Figurative (drejtimi i grafikës) si dhe studimet pasdiplomike i mbaroi në Prishtinë. Në vitin 1968 filloi punën në redaksinë e gazetës “Rilindja” në Prishtinë ku punoi deri më 21 shkurt 2002. Është anëtar i Shoqatës së Artistëve Figurativë të Kosovës që nga viti 1980. Tani jeton dhe vepron si artist i lirë në Prishtinë.

EKZPOZITAT PERSONALE
2003
Fushë Kosovë, Kosovë
1999
Prishtinë, Kosovë
(Kafe-galeria “Hani i dy Robertëve”)
1992 (28 Nëntor)
Zofingen, Zvicërr
1968
Prishtinë, Kosovë
1968
Kranj, Sloveni
1969
Prishtinë, Kosovë
1992
Prizren, Kosovë
(
Galeria "Rada")
1992
Kauferingt, Gjermani
(Qendra Kulturore në Kaufering)
2003
Prishtinë, Kosovë
(Kafe-galeria “Hani i dy Robertëve”)
2004
Tirana, Shqipëri 
(Galeria Kombëtare e Arteve)
2003
Gjilan, Kosovë
(Galeria e qytetit)
EKZPOZITAT KOLEKTIVE
1983
Prishtinë, Kosovë
Ekspozita Vjeshtore e Shoqatës së Artistëve Figurativ të Prishtinës
1985
Prishtinë, Kosovë
Salloni i të rinjëve
1992
Augsburg, Gjermani
Galeria Schruder
1997
Prishtinë, Kosovë
Salloni i Nëntorit i SHAFK
1997
Prishtinë, Kosovë
Dardanët (Ekspozitë Figurative)
1997
Ulqin, Mali i Zi
Galeria Kulla e Balshajve
1998
Prishtinë, Kosovë
Salloni i Nëntorit i SHAFK
1997
Prishtinë, Kosovë
Dardanët (Ekspozitë Humanitare)
1999
Prishtinë, Kosovë
Salloni i Nëntorit i SHAFK
2000
Prishtinë, Kosovë
Dardanët (Galeria Koha)
2000
Prishtinë, Kosovë
Salloni i Nëntorit
2001
Prishtinë, Kosovë
Salloni i Nëntorit 
2001
Prishtinë, Kosovë
Ekspozitë shitëse me destinim humanitar
2002
Prishtinë, Kosovë
Salloni i Nëntorit i SHAFK
2002
Prishtinë, Kosovë
("Portreti" - Galeria Kombëtare)
2004
Prishtinë, Kosovë
(Bienali ndërkombëtar i vizatimit - SHAFK - Galeria e Arteve të Kosovës)
2003
Prishtinë, Kosovë
(Lidhja Shqiptare e Prizrenit -
125 Vjetori - Galeria e Arteve të Kosovës)
2003
Prishtinë, Kosovë
(Salloni I Nëntorit i SHAFK - Muzeu i Kosovës)
2005
Prishtinë, Kosovë
(Ekspozita pranverore e SHAFK- Muzeu i Kosovës)
2004
Prishtinë, Kosovë
(Salloni i Nëntorit i SHAFK)
2004
Prishtinë, Kosovë
(Salloni pranveror i SHAFK-Muzeu i Kosovës)
2005
Prishtinë, Kosovë
(Salloni i Nëntorit i SHAFK - Galeria Kombëtare e Arteve)
2006
Prishtinë, Kosovë
(Ekspozita pranverore e SHAFK - Muzeu i Kosovës)
2006
Prishtinë, Kosovë
(Salloni i Nëntorit i SHAFK - Galeria Kombëtare e Arteve)
2007
Prishtinë, Kosovë
(Ekspozita pranverore e SHAFK - Muzeu i Kosovës)
2007
Prishtinë, Kosovë
(Ekspozita "Çmimi Muslim Mulliqi" - Galeria Kombëtare e Arteve)
2007
Prishtinë, Kosovë
(Salloni i Nëntorit i SHAFK - Galeria Kombëtare e Arteve)
Filozofia

Shpeshherë kam hyrë në Atelienë e Gani Gashit… Edhe kur vjeshta ngjyroste gjethet, edhe kur era frynte egër. Në atelienë e piktorit G.G. nuk kishte asnjë pasqyrë. Vetëm piktura të lëvarura nëpër muret e bardha ngjyrë akulli. E kam parë piktorin G.G. të lodhur dhe të verdhë në fytyrë. I kam shikuar edhe pikturat një nga një… I kam lexuar në mënyrën time sikur të ishin libra ku flet secila ngjyrë. E kam zbuluar një botë krejt tjetër siç nuk e kisha parë kurrë. I kam shikuar edhe me sy të mbyllur… I kam fërkuar edhe duart. Interesant, kam dëgjuar edhe një muzikë + dialogun dhe monologun e ngjyrave. E kam pyetur veten: A është e mundur” E kam ndier zërin e brenshëm: Po. Po. Ngjyrat flasin edhe me dhembje. Ky është arti që me pak thotë shumë. Edhe kolazhi ka formë moderne. Thellësi magjike kanë edhe peizazhet. Shihet një përmbysje e imitimit duke u plotësuar me një imagjinatë të re. Edhe uji, po edhe guri i lidhur flet.

 

Secila pikturë me tjetrën kanë një kompozicion shumëdimensional dhe shprehje semantike universale. Edhe në vija të holla, edhe në vija të trasha, çdo pikturë e këtij artisti mund të lexohet si metaforë kozmike. E kjo nuk është pak. Herë-herë ngjyrat janë lirike, herë-herë edhe shqetësuese e me dramë përbrenda, herë-herë të ftohta. Edhe ngjyra e kaltër e fortë krijon tension. Edhe ngjyra e bardhë dhe e zezë sugjerojnë imazhe poetike. Thash: Është një artist i përveçëm. Që vazhdimisht po gjurmon një GJUHË TË RE artistike me një thyerje të fortë të shprehjes moderne dhe universale. Gani Gashi është piktor i figurës dhe i metaforës. Me një gjuhë jo të zakonshme të ngjyrave ka krijuar një pavarësi estetike. Një gjuhë që e përtërin vetveten. Edhe imazhet poetike i ka të veçanta. Vazhdimisht ndjek aventurat e artit modern, duke ngulmuar të sjellë shprehje të reja semantike si dhe sinjale filozofike me një strukturë të brendshme, vokacion të fortë dhe harmoni poetike.

 

Me veprat e tij, ky artist aplikon në artin e sotëm larminë e teknikave moderne, botën e veçantë, qoftë nëpërmjet formave gjeometrike ose shprehjeve abstrakte. Lirshëm mund të thuhet: ka shkuar me larg se mësuesit e tij të dikurshëm që në fillim kishin bërë një ndikim deri në shlirim të mëvetësishëm të shprehjes.

Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Gani Gashi
Punimet
bottom of page